Tamamlayıcı sağlık özel sağlık farkı nedir ?

Egemen

Global Mod
Global Mod
**Tamamlayıcı Sağlık ve Özel Sağlık: Farkı Ne, Anlamadık?**

Herkese merhaba Forumdaşlar!

Bugün sağlık sigortalarına takıldım ve aklıma bir soru geldi: **Tamamlayıcı sağlık sigortası** ile **özel sağlık sigortası** arasındaki farkı ne zaman tam anlayacağız, acaba? Çünkü bir tanesini aldığında “Bunlar ne güzel, 30 yıl sonrasına kadar neredeyse bedavaya sağlığım garanti!” diyorum, diğerini aldığında “Eyvah, bir hafta sonra hastaneye gitsem param yetmeyecek” diye düşünüyorum. 😅

Hadi gelin, bu sigorta işini biraz eğlenceli bir şekilde irdeleyelim. Aralarındaki farkları çözüme kavuşturacak ve biraz gülümsemenize neden olacak bir tartışma başlatmak istiyorum! Bu yazıdan sonra "Tamamlayıcı sağlık neymiş, özel sağlık neymiş" soruları kafanızı kurcalamıyor olacak! 😎

**Erkekler Stratejik, Kadınlar Empatik: Sigorta Konusundaki Tavırları**

Hadi, erkekleri bir kenara koyup kadınlar üzerinden başlayalım. Kadınlar, bir sigorta sözleşmesi yaparken daha çok insan odaklı düşünürler. Yani, hastaneye gittiğinde doktorun yüzündeki gülümseme, hemşirenin sana nasıl "geçmiş olsun" dediği, hatta hastanede çay servisi yapılıyor mu, bunlar kadınlar için çok önemli! Kızlar, hastaneye gittiğinizde sigorta biraz eksikse, sağlığınız değil, ruh sağlığınız tehlikeye girer! 😅 Tamamlayıcı sağlık sigortası, belki de kadınları rahatlatıyor, çünkü birinin size gerçekten iyi bakıp bakmayacağını sorgulamanıza engel oluyor. Sağlıkla ilgili meseleler bir tarafta, empati bir tarafta!

Erkeklerse tamamen "stratijik" bakıyor bu işe. Yani, tamamlayıcı sağlık sigortasının ne kadar tasarruf sağladığını hesaplamakla meşguller. “Tamamlayıcı sigorta sana yüzde 80 indirim sağlıyorsa, neden özele para harcayayım?” diyip, bir de üstüne mantıklı bir analiz sunuyorlar. Onlar için sigorta, tam olarak "strateji" ve "yatırım" işidir. “Sağlık harcamalarımı minimumda tutarsam, 5 yıl sonra her şey bedavaya gelir,” diyen stratejik erkekler, bazen karşımıza çıkan tek tereddütlü kişiler oluyorlar. Hangi hastaneye gitsek? Bu sigorta onu da karşılıyor mu? O sigorta şu ilacı karşılar mı? Bunlar, erkeklerin beyninde “hangi borsa şirketi daha karlı” gibi hesaplanıyor. 😆

**Tamamlayıcı Sağlık: "Her Şey Tamam!" Ama...**

Tamamlayıcı sağlık sigortasını aldığında, "Her şey yolunda, herhangi bir hastalık olduğunda devlet hastanesinde ücretsiz tedavi olabilirim" diye düşünüyorsun. Ama bir sabah uyandığında boğazın biraz ağrıyor, ateşin var. "Aman Tanrım, covid mi oldum?" diye korkuyla internete giriyorsun ve tüm doktorlardan birini çağırmak istiyorsun. “Hadi bakalım,” diyorsun, “Hastaneye gideyim, testimi yaptırırım.” Hastaneye gittin, herkes seni bekliyor. "Tamamlayıcı sağlık sigortası var mı?" sorusu geliyor. Cevabını veriyorsun, ve büyük ihtimalle birkaç tetkik sonrası doktor sana şöyle diyor: “Testi ücretsiz yaptırabilirsiniz, ama antibiyotik ve ağrı kesici bedava değil, onları cepten ödeyeceksiniz.” O an kalbin biraz sıkışıyor... Tamamlayıcı sağlık sigortası seni sadece bazı testler ve belirli tedavilerle koruyor. Ama tam anlamıyla “her şeyin bedava olması” anlamına gelmiyor. O yüzden elinde güzelce bir sigorta kartı olsa da, bazen küçük harcamalar seni şaşırtabiliyor! 🤷‍♂️

**Özel Sağlık Sigortası: Her Şey Dahil, Ama Cebinde Bir Delik Açıyor!**

Özel sağlık sigortası, tamamlayıcı sağlık sigortasına göre biraz daha "daha fazla ama daha pahalı" bir şey gibi. Şimdi, bir sigorta şirketine gidip özel sağlık sigortası yaptırdığında, öncelikle "Her şeyi karşılar!" diyorlar. Ve hakikaten, hastaneye gittiğinde, testler, ilaçlar ve muayeneler ücretsiz oluyor. Ama bir de bakıyorsun ki, "yıllık sigorta bedeli" dediğin şey o kadar yüksek ki, aslında o yıllık ücreti ödemenin yerine, ayda 2-3 sefer dışarıda yediğin yemekleri kesip hastalığa karşı ödediklerini harcayabilirsin. 😅

Özel sigorta sana sağlık konusunda çok rahatlık sağlıyor, ancak bazen kafanda bir soru işareti oluşuyor: “Evet, her şey bedava ama bir bakmışım, bu ay sonu borçlarım mı var?” Özel sağlık sigortasında genelde peşin ödeme yapılır, ve “full paket” alırsan her şey güzel. Ama işin sonunda şu gerçekle karşılaşırsın: “Aha, tam 5 yıl sigorta parası ödedim ama hiç hastalanmadım.” Ve bunun tadı, "Acaba bu kadar harcamak gereksiz miydi?" diye düşündürür. 🤔

**O Zaman, Herkes İçin En İyi Çözüm Ne?**

Evet, bence her iki sigorta da bir şekilde insanı rahatlatıyor. Herkesin sağlığı farklı ve farklı ihtiyaçlar var. Özel sigorta, belirli bir konfor ve güvenlik sağlarken, tamamlayıcı sağlık sigortası ise çok daha ekonomik bir seçenek sunuyor. Aralarındaki farkı daha iyi anlamak için belki de hayatın içinde "kim daha çok hastalanacak?" testini yapabiliriz. Kim daha çok sağlıklıysa, tamamlayıcı sağlık sigortasına, kimse sürekli hastaneye koşuyorsa, o da özel sağlık sigortasına yönelir! 😜

Tabii ki, sigorta her şey değil, sağlığın önemi başka bir konu ama bu yazıyı yazarken bir yandan da biraz güldürebilmek istedim.

**Foruma Sorular: Haydi, Biraz Eğlenelim!**

1. Sizce, tamamlayıcı sağlık sigortası ile özel sağlık sigortası arasındaki farklar gerçekten de bu kadar belirgin mi, yoksa biraz daha karışık mı?

2. Hangi sigorta tipini seçtiniz ve neden? Özel sigorta mı, tamamlayıcı mı?

3. Sağlık sigortası hakkında başınıza gelen komik ya da garip bir olay oldu mu?

Yorumlarınızı bekliyorum, hadi bakalım, ne düşünüyorsunuz? 😂